در موارد ابتلای خفیف به ویروس کرونا، علائمیمانند سرماخوردگی بروز میکند اما مواردی نیز منجر به سندروم حاد تنفسی یا همان سارس میشود. تب و احساس خستگی، درد عضلات، سردرد و سرفه از نشانههای ابتلا به ویروس کرونا میباشد. آلودگی به ویروس با تب شروع شده، بعد از آن سرفههای خشک و به طور معمول بعد یک هفته با تنگی نفس همراه است به طوری که بعضی بیماران نیاز به بستری در بیمارستان خواهند داشت. در واقع ویروس عفونت را به مجاری تنفسی و ریه منتقل میکند.
بنابر گفته سازمان جهانی بهداشت شایع ترین علائم کرونا تب، خستگی و سرفه خشک است. برخی از بیماران ممکن است بدن درد، احتقان بینی، آبریزش بینی یا اسهال داشته باشند. علائم کرونا در ابتدا معمولا خفیف است و به تدریج شروع میشود. برخی افراد نیز آلوده میشوند اما هیچ علائمینداشته و احساس ناخوشایندی پیدا نمیکنند. به طور کلی بیش از 80 درصد افراد بدون نیاز به درمان خاص از بیماری بهبود مییابند. از هر 6 نفر مبتلا به کوئید-19 یا کرونا ویروس یک نفر به طور جدی بیمار شده و دچار مشکلات تنفسی میشود. افراد مسن و یا افرادی که مشکلات زمینهای مانند فشارخون بالا، بیماری قلبی یا دیابت دارند بیشتر احتمال دارد که به طور جدی بیمار شوند. هر فردی با علائم تب، سرفه و تنفس سخت باید سریعا به مراقبتهای پزشکی مراجعه کند.
اگر با کسی علائم کرونا دارد تماس پیدا کردم چه کار باید بکنم؟
اگر شما با شخصی ارتباط داشتید که علائم کرونا دارد، با مرکز بهداشت محلی تماس بگرید. و پس از آن شما باید خودتان را در خانه برای 14 روز قرنطینه کنید و سلامت خود را تحت نظر بگیرید. در صورتی که عوارض ظاهر شد آن را به یکی از مراکز بهداشتی گزارش دهید.
انتقال شخص به شخص ویروسهای کرونا عموماً بین کسانی صورت میگیرد که با هم تماس نزدیک داشتهاند. تماس نزدیک معمولاً با افرادی است که با یک شخص عفونی حد اقل 15 دقیقه رو در رو بوده یا برای حد اقل 2 ساعت با او در یک محیط بسته بوده اند. اگر عوارض ظاهر شدند، آن افراد باید به واحد بهداشت محلی تلفن بزنند و عوارض را گزارش بدهند.
اگر تماس شما با آن شخص کمتر از این بوده، خطر عفونت در شما خیلی کمتر است. اما بعنوان یک احتیاط، شما باید هنوز سلامتی تان را برای 14 روز بعد از آخرین باری که با شخص که علائم کرونا ویروس دارد بودید تحت نظر بگیرید. اگر علائم کرونا در شما ظاهر شد، از قبیل تب و یا علائم تنفسی لطفاً به اورژانس تلفن بزنید و بگویید که با کسی تماس داشتهاید که به کروناویروس مبتلاست .
علائم اصلی بیماری کرونا
با توجه به نوع کروناویروس، علائم میتواند از نشانههای سرماخوردگی عادی تا تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات حاد تنفسی باشد. همچنین بیمار ممکن است سرفههای چند روزه ظاهراً بدون دلیل نیز داشته باشد. کروناویروس مرس، برخلاف سارس، نه تنها دستگاه تنفس بلکه ارگانهای حیاتی دیگر بدن مثل کلیه و کبد را نیز درگیر میکند. در موارد حاد مشکلات گوارشی نظیر اسهال، نارسایی حاد تنفسی، اختلالات انعقادی خون و نارسایی کلیه نیز گزارش شدهاست که این مورد میتواند بیمار را به همودیالیز نیازمند کند.
علائم اصلی بیماری کروناویروس جدید که منجر به بیماری کرونا میشود، معمولاً چند روز پس از آلوده شدن فرد به ویروس شروع میشود. اما در بعضی افراد ممکن است علائم کرونا کمیدیرتر ظاهر شوند. براساس آمارها و تحقیقات انجام شده علائم میتوانند شامل موارد زیر باشد.
- تب (در ۴۳/۸ درصد افراد هنگام پذیرش و ۸۸/۷ درصد افراد هنگام بستری)
- سرفه خشک (در ۶۷/۸ درصد موارد)
- اختلال تنفسی، احساس خستگی و درد عضلانی (در ۱۱ تا ۱۴٪ موارد)
- اسهال (در ۳ ٫ ۸ درصد موارد)
برخی از افراد هیچ علامتی ندارند، یا فقط علائم خفیف دارند. اما در افراد دیگر علائم کرونا میتواند منجر به مشکلات جدی مانند ذات الریه، عدم دریافت اکسیژن کافی و حتی مرگ شود. این نشانهها بیشتر در افرادی که مشکلات زمینهای دیگری دارند، دیده میشود.
تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات تنفسی حاد از جمله اصلیترین علائم بیماری محسوب میشوند. ممکن است قبل از بروز نشانههای اصلی، بیمار برای چند روز سرفههای بدون دلیل داشته باشد. در موارد حاد، مشکلات گوارشی نیز پدید آمده و اسهال به سراغ بیمار خواهد آمد. در گزارشهایی از بیماران مبتلا به ویروس کرونا جدید ووهان چین، اختلالات انعقادی و نارساییهای کلیوی نیز گزارش شده است.
همانطور که میبینید، علائم اصلی بیماری شباهت زیادی به سرماخوردگی دارند، به همین دلیل در ابتدا قادر به تشخیص دقیق نوع بیماری خود نیستید. به وسیله نمونهبرداری از مخاط بینی و گلو، نمونه برداری از خون یا دیگر انواع آزمایش، ریشه بیماری مشخص خواهد شد. در حالت معمول و خوشبینانه، انتظار میرود علائم بعد از چند روز از بین بروند، اما در صورتی که ویروس کرونا به دستگاه تنفسی تحتانی (نای و ریه) سرایت کند، مخصوصا در افراد دارای سن بالا، بیماریهای قلبی ایجاد کرده و در افرای دارای سیستم ایمنی ضعیف، به ذاتالریه منجر میشود.